Allt i Sverige  
Meny
Länkar

Barnvagnar
Bostad
Bröllop
Båtar
Datorer och IT
Fritid
Försäkringar
Hotell
Kost och Hälsa
Kreditkort
Låna pengar
Resor
Sport
Övrigt

Kreditkort

Förr var det väldigt vanligt att man använde sig av checkar när man inte ville eller kunde betala med pengar. Checkarna försvann och de flesta använde bara kontanter. Idag har dock kontanterna bytts ut mot olika "plastkort". Det kan vara kreditkort, bankkort, betalkort, VISA-kort. Ja som sagt, det finns en mängd olika kort.
När man ska välja ett kort ska man först och främst fundera ut vad man vill ha sitt kort till och på vilket sätt man vill sköta sina betalningar. Ska pengarna dras direkt, eller vill man betala i efterhand? När frågorna är besvarade och man vet vilket kort man vill ha, tar man kontakt med sin bank eller med företaget som utställer kortet man är intresserad av. Därefter ansöker man om det kort man tänkt skaffa sig.

För att en ansökan ska bli beviljad krävs det i de flesta fall att man är över 18 år och har en viss inkomst. För vissa kort räcker det att man får sin inkomst från CSN. Är det ett kreditkort man ansöker om brukar man få genomgå en kreditprövning. Kortutställaren ansöker om prövningen hos upplysningscentralen för att få information om ålder, civilstatus, arbetssitutation, årsinkomst och eventuella betalningsanmärkningar. Är allt okej och inga betalningsanmärkningar finnes brukar det inte vara några problem att få kortet utställt till sig.

Det första kreditkortet skapades 1950 av Frank McNamara samtidigt grundande han företaget Diners Club som idag är väldigt stort vad gäller just kreditkort. Tanken med ett kreditkort var att man skulle kunna handla och betala saker utan att man hade pengar på kontot. Därefter skulle man få en faktura i slutet på månaden med de köp och utgifter man haft. Fakturan skulle därmed också betalas inom en viss tid.
För att inte affärerna skulle stå utan pengar i många dagar, var det företaget som utställt kreditkortet som betalade i första hand, och sen betalade kortinnehavaren till kreditföretaget när fakturan kom.

Detta visade sig bli en lyckad idé och fungerar på samma sätt än idag. Med kreditkortet kan du handla när du vill, och i vissa fall hur mycket du vill, förutsatt att du kan betala din faktura i slutet av månaden. Kan man inte betala hela fakturan på en gång kan man välja att betala med delbetalning. Det brukar då tillkomma viss ränta och vissa faktureringavgifter. Dessa brukar dock skilja sig åt beroende på hos vilket företag man har sitt kreditkort.

Det finns som sagt en hel del olika kreditkort och företag att välja mellan. De vanligaste är nog ändå Diners Club och American Express. Även VISA kan fungera som ett kreditkort. MasterCard är ett annat, samt ICA och Coop MedMera kort kan kopplas till en kredit.
Vad man väljer är helt enkelt upp till var och ens egna behov.
Betal- och kreditkort i Sverige
Information om olika kreditkort och betalkort i Sverige, med information från kreditkortsutgivaren.Reklam

Copyright © Alltisverige.se 2007
Powered by Länkhavet